Eğer hayal kırıklığına uğramaya hazır olursak,bu hayal kırıklıklarından kendimize pay çıkarmasını da bilebiliriz. Bizleri yeni bir şey denemekten, yatırım yapmaktan, reddedilmekten alıkoyanın sebeplerinden birisi de hayal kırıklığına uğrayacak olmamızdır.
Bununla birlikte hayal kırıklıklarından zararlı çıkarız hep uzun vadede."Bunu bir daha asla yapmam," ya da "başaramayacağımı bilmeliydim," diyen birisini duyduğumuzda,gördüğü zararın uzun süreli olduğunu anlayabiliriz.
Her mesele kendi içinde bir fırsat da barındırmaktadır.Her fırsatın altında paha biçilmez bir nebze de bilgelik yatar.
Ne zaman "Bunu bir daha asla yapmam","İkinci kez aynı hatayı asla yapmak istemiyorum." Diyen birilerini duyduğumda,öğrenmeyi duraklatmış birilerini dinlediğimi düşünürüm.Hayal kırıklığının kendisini durdurmasına izin vermiştir.Hayal kırıklığı, ayaklarının altında daha da yükselmesine yarayacak bir temel olmak yerine çevresine duvar örmüştür.
Hayal kırıklıklarımızla yüzleşmek yerine onlardan daima kaçmak belki de bizleri arzu ettiğimiz bir hayatı yaşamamıza engel olmakta. Oysa hayal kırıklığından kaçmak yerine ona hazırlıklı olmak gerekir.Öğrenmenin en önemli bir deneyimidir uğradığımız ya da uğrayacağımız hayal kırıklıklarımız…Yaptığımız yanlışlardan çıkardığımız dersler yanında karakterimizi de sağlamlaştırmada önemli bir aşama bu yaşadığımız hayal kırıklıkları.
Hayal kırıklığına uğramak yenilgiyi kabullenmek değildir.Hayal kırıklığına hazır olmayı beklemek, zihinsel ve duygusal olarak hoşumuza gitmeyecek sürprizlere karşı hazırlıklı olmayı gerektirir.Duygusal açıdan hazır olursanız,işler yolunda gitmediğinde sakin ve metanetli davranabiliriz.Bu bizi daha aklı selim düşünmemize ve bizleri daha doğru kararlar almaya doğru götürür.
Dahice fikirleri olan kimseler ilk başlarda bu projelerini sunduklarında oldukça heyecanlıdırlar.Bu heyecan zamanla azalır ve arkasından hayal kırıklığı baş gösterir.Artık heyecandan eser kalmamıştır."İyi bir fikirdi,ama işe yaramadı,"diye hayıflanırlar.
İşe yaramayan fikir değildir,hayal kırıklığı baskın gelmiştir.Sabırsızlıkları hayal kırıklığına dönüşmüş ve vazgeçmesine sebep olmuştur.Sabırsızlıkların temelinde beklenen maddi yada manevi ödülün karşılığını hemen alamamış olması yatmaktadır. Beklenen maddi ya da manevi ödülü alabilmek yıllar alabilir ve bunu hak edenler bu farkındalıkta olmuşlardır hep buna değeceğinin şuurunda olarak.
Herhangi bir işe başlamadan önce her zaman çevremizde "akıl danışacağımız" güven duyduğumuz insan/insanlar olmalı ve sık sık onlarla istişare etmemiz daha sonra eyleme geçmek bizi daha doğru kararlar almamızı sağlar.
her şeyi önceden bilemeyiz,bazı şeyleri yalnızca öğrenmemiz gerektiğinde öğreniriz.İşte bu sebepten yeni şeyler denememiz gerektiğini bununla birlikte hayal kırıklığına uğramayı beklemenizi de ifade ediyorum, akıl hocasının da deneyim kazanmanızda size yol göstermesi için her daim yanınızda olması çok faydalı olacaktır.Çoğu kimsenin herhangi bir projeye başlayamamasının nedeni bütün çözümlerin ellerinde olmamasıdır.Hiçbir zaman bütün çözüm yollarını bilemezsiniz,bununla birlikte bir yerden başlamak yeterlidir.
Yanlış yapmanın ve hayal kırıklığına veya başarısızlığa uğramanın en acı veren yanlarından biri başkalarının bizim hakkımızda ne düşüneceği değil, bizim kendi hakkımızda ne düşündüğümüzdür. Zihinsel ve duygusal açıdan kendilerine acımasız davranan kimselerin risk alma,yeni fikirler benimseme ya da yepyeni bir işe teşebbüslerinde fazla çekingen olduklarını gözlemleyebiliriz.
Eğer kendimizi cezanlandırır ya da uğradığımız hayal kırıklığı için bir başkasını suçlarsak,bir şey öğrenmemiz zordur.Zihinsel ölüm işte bu noktada başlamakta bedensel ölüme kadar geçen süre bizler için oldukça sıkıntılı ve mutsuz bir dönem olacaktır.
Başarı; arzunun gücüyle,düşlerinin boyutuyla ve başarıya giden yolda uğradığın hayal kırıklıklarıyla ne kadar iyi başa çıktığınla ölçülür. Ve gelecek,zamanla birlikte değişebilen ve uğradıkları hayal kırıklıklarını gelecek için fırsata,yatırıma,duygusal dayanıklılığa dönüştürebilen kişilerin olacak.
Sözün Özü: "Pek çok kişi bütün ışıklar yeşil yanmadan yola bakmaz."
Keith Cunningham
Kaynak:Nakit Akışı Ölçüm Çeyreği / Robert T.Kiyosaki / Alfa Yayınları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder